Badminton fakta

Badminton är värdens snabbaste sport

Badminton är värden snabbaste sport med den högsta uppmätta bollhastigheten på hela 493km/h. Trots detta är badminton är något för dig som vill prova på en lätt och rolig sport som ständigt bjuder på nya utmaningar. Badminton är inte enbart en snabb och hård tävlingsidrott utan också en hälsosam och rolig motion för spelare på alla nivåer. Det enda man behöver är någon att spela mot! Om man vill ha en hård match så väljer man en jämbördig motståndare eller varför inte ta med familjen ner till hallen.

Njut av badminton på din nivå
För att du ska få ut mer av ditt spel kommer här några tips om utrustning (racket, boll, skor och strumpor), regler samt lite annat.

Utrustning

Racket
Välj en racket med egenskaper som du kan använda - fråga i affären eller i shopen. Tänk på att racketarna väger olika mycket och att vikten dessutom är fördelad olika över racketen.

Bollen
Det finns två typer av bollar, fjäderbollar och nylonbollar. Nylonbollar som används mest av motionärer. De har en längre livslängd än fjäderbollar som snabbt går sönder. Kvaliteten varierar mycket mellan nylonbollar och ju mer de liknar fjäderbollarna desto bättre är de. Färgbandet på korken visar snabbheten på bollen där de röda är snabbast, men variationen mellan modellerna är stora.

Tävlingsspelare använder enbart fjäderbollar. Fjäderbollens spelegenskaper är mycket bättre än nylonbollens. Man kan med god teknik få fjäderbollen att skruva sig och rotera på ett sätt som inte nylonbollen kan. Den är även lättare och flyger bättre.

Det är viktigt att du spelar med en boll med rätt hastighet. Testa därför bollen innan du börjar spela. Bollens hastighet är bra om den landar runt den främre baslinjen på motsatta sidan om du slår den från din bakre baslinje.

Visste du att det går åt 16 gåsfjädrar till en fjäderboll och att de bästa bollarna är tillverkade av fjädrarna från gåsens vänstervinge. World Badminton Federation arbetar hårt med att ersätta den klassiska fjäderbollen med en syntetisk variant.

Skor och strumpor
Det är viktigt att satsa på en rejäl sko redan från början för att undvika skador. Det lönar sig i längden. Välj en stabil sko med bra sula och svikt för hälen. Det är extra viktigt med bra svikt i skon, om du spelar på ett stumt underlag. Tänk på att en del sulmönster inte passar på alla sorters golv - prata med personalen i hallen. Tänk på att inte köpa för stora skor, då man vid tvärstopp lätt får blåsor om foten glider runt i skon. Strumpor ska helst ha häl för att undvika friktion och även kännas mjuka och behagliga och ta upp fukt.

Regler

Hur vinner man poäng ?

Poäng ges numera vid varje spelad boll, oavsett om man själv servar eller inte. Man fortsätter att serva så länge man vinner bollen. Vid förlorad boll i egen serve övergår serverätten till motståndaren. Bollen är rätt om den hamnar på linjerna (dvs. korken, ej fjädrarna). Observera att servare och mottagare ej får stå på linjerna. Om man har ett jämnt antal poäng (0,2,4,6....) så ska man avge serven från höger servefält och om man har ett ojämnt antal poäng från vänster servruta.

Hur långt spelar man?
En badmintonmatch spelas i bäst av tre set. För att vinna ett set ska man uppnå 21 poäng, undantaget om setet går till förlängning.

Förlängning?
Vid ställningen 20-20 vinner den sida som först vinner två bollar i följd. Vid ställningen 29-29 vinner den sida som vinner poäng 30.

Dubbel och Mixedspel
En spelare på den servande sidan servar från höger serveruta vid jämnt antal poäng (0, 2, 4, 6...) och från vänster ruta vid ojämnt antal poäng (1, 3, 5, 7...)

Precis som i singel så fortsätter man att serva så länge man vinner bollen. Vid förlorad boll i egen serve övergår serverätten till motståndaren.

Historik

Spel med fjäderboll av olika typer har över tusen år gamla anor i Kina, Japan och Thailand samt även bland Syd- och Nordamerikas indianfolk. Det spel från vilket alla nutida racketspel anses härstamma fick sitt ursprung i franska och italienska kloster under 1100-talet. Det kallades "Jeu de paume" efter det sätt man spelade på. Med hjälp av handflatan (fr.paume) slog man bollen till sin motspelare i bollhuset. Spelet spreds till England via Skottland omkring år 1275 under namnet "real tennis". Badminton har framför allt utvecklats ur racketspelet "Poona" som brittiska officerare på permission från Indien förde med sig hem till England. På 1850-talet spelades "Poona" bl a på hertigen av Beauforts egendom Badminton i Gloucestershire. Då spelet saknade namn blev det känt som "det spel som spelas på Badminton" och så småningom endast badminton.

Badminton är det spelet vi alla spelar på våra familjepicknickar och trädgårdar, eller?
Trädgårds- och picknicksversionen av badminton är en typ av badminton. Badminton är en sport som spelas inomhus med mycket mera avancerad utrustning. Moderna racketar är sammansatta legeringar av karbon grafit, boron, keramik, aluminium och stål i varierande proportioner. Dessa racketar är väldigt lätta, mindre än 100 gram och kan strängas väldigt hårt. Också badmintonbollen är gjord av fjädrar, inte plast och väger mellan 4,74 och 5,50 gram. Badmintonbollar kostar ungefär 150 kr för ett dussin och räcker ungefär en match, för det mesta. Nätet är 152,4cm högt, inte höjden av ett volleybollnät.

Är det inte ett ganska långsamt spel, eller?
För att spela konkurrenskraftig badminton behöver du explosivitet, blixtsnabba reflexer och snabb hand-öga koordination. Varför frågar du? Badmintonbollen har blivit klockad i en hastighet av 493 km/h (OBS! detta är inte ett skrivfel). Det är snabbare än den snabbaste tennisserven och inträffar regelbundet under loppet av slagväxlingar på toppnivå. Lägg till dessa fakta i en dubbelmatch där det ofta förekommer 40 eller 50 slag under 20 sekunder så kan du se att den första meningen inte var överdriven.

Så vilken typ av action ser man i badminton?
En badmintonmatch består av konstant hög koncentrationsagerande: springande, hoppande, snurrande, smidighetsagerande, springa baklänges, kastande och slå. I en typisk match täcker spelaren varje centimeter av banan och springer mer än 1,5 km.

Visst, kan man få lite statistik?
OK. Låt oss jämföra en Wimbledonfinal med en VM final i badminton. Wimbledonfinalen varade i 198 minuter, badmintonfinalen i 76 minuter. Ser inte bra för badmintonen eller?, FEL! Den verkliga tiden som bollen eller badmintonbollen var i spel var 18 minuter för tennis och 37 minuter för badminton. Bryter man ner dessa tider i spelade slag (1004 mot 1972) och antar att spelaren förflyttar sig 6,7m per slag så finner vi att tennisspelaren tillryggalade cirka 3 km, och badmintonspelaren ca 6 km. Så badmintonspelaren sprang DUBBELT så långt under halva tiden. Detta visar hur jobbigt badminton är. Tennis är ett storartat spel och dom flesta människor förstår att spelarna måste anstränga sig för att spela på toppnivå. Från dessa exempel kan vi dra slutsatser att badmintonspelare behöver världsklassig kondition.

Har ni någon mer statistik?
Självklart att vi har; enligt vetenskaplig expertis (Department of Physical Education at Baylor University) är badminton en av de finaste konditionsgivande spelen. Under en typisk 3 sets match som varar i 45 minuter så kommer bollen att vara i spel cirka 20 minuter. Under den tiden kommer spelaren att göra 350 riktförändringar på 90 grader eller mer och slå bollen ungefär 400 gånger. Ungefär 150 av dessa slag kommer att göras med full armsving (med racket, så klart). Pulshastigheten kan stiga från 72 till 125 för en person med normal kondition.

Är badminton är en Olympisk sport?
Ja. Badminton blev invald som fullvärdig sport till dom Olympiska spelen i Barcelona 1992. Beslutet togs 1985 och omorganiserade världsstatusen för IBF, som har 114 medlemsländer. Spelarna tävlar i Herr och Damsingel och Herr och Damdubbel. Badminton i Atlanta OS 1996 var en lysande succé, och enligt andrahands information som vi har fått så var det en trevlig överraskning för dom som lyckades vara där.